Egy tölgyfa élete

Egy tölgyfa élete

Kihíztam a ruhámat

2019. július 30. - Quercus Robur

Tudjátok, hogyan keletkezik a fák kérge?

A kéreg alatt található egy vékony, érzékeny, de szinte korlátlan sejtosztódásra képes hártya: a kambium. Ez minden évben létrehoz befelé is, kifelé is, egy-egy réteget. A belsőből lesz a fatest anyaga (évgyűrűnként), a külsőből pedig a háncs, amiből a kéreg alakul ki. A farész feladata a törzs megszilárdítása és a víz, meg az ásványi anyagok szállítása lentről felfelé, a háncs feladata pedig a levelek által létrehozott szerves anyagok (a "táplálék") szállítása a koronából a gyökerek felé. Kis egyszerűsítéssel: a gyökér inni ad a koronának, a korona pedig enni ad a gyökérnek. Mindenki jól jár.

De nem erről akartam beszélni. Hogyan lesz a háncsból kéreg? Először a kifelé létrehozott réteg majdnem ugyanolyan vékony és érzékeny, mint a levél felszíne.

zold_hajtas_k.jpg

A növekedés, vastagodás során ez a puha "burkolat" rugalmasan tágul egy ideig, de aztán felrepedezik és foszlani kezd. Így:

hajtas2_k.jpg

Távolról alig látható. Éles szemmel, később is észrevehetők a repedések az egyre inkább elfásodó háncsrétegen.

hajtas3_k.jpg

Egy idő után a kis repedések egymásba érnek:

hajtas4_k.jpg

Egy bizonyos vastagságon túl aztán megjelennek az első mélyebb hasadások is:

hajtas5_k.jpg 

De ez még csak a kezdet...

hajtas6_k.jpg

A hasadások mély és széles árkokká nőnek...

hajtas7_k.jpg

 A törzsem legalsó részén már így néz ki:

hajtas8_k.jpg

Tovább egyelőre nem tudom mutatni, de gondolom, innentől már mindenkinek világos a jelenség. A korábban létrejött, karcsúbb testre szabott ruhák mind jobban széthasadoznak, de nem könnyen válnak le. Így alakul ki az egyre vastagabb, egyre durvább felszínű kéreg az évente képződött háncsrétegekből. Semmi sem veszik kárba, a régi ruha adja az új viselet mintázatát. 

Szóval kihíztam a régit, de nem baj. Tölgyeknél ez így menő.

(Egyébként embereknél is láttam már hasonlót, főleg fiatalok nadrágján. Gondolom, a térdük növekszik legintenzívebben...)

A bejegyzés trackback címe:

https://tolgyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr10014985908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása