Egy tölgyfa élete

Egy tölgyfa élete

Ilyen még nem volt...

2017. október 13. - Quercus Robur

Levelet kaptam!

Persze ilyenkor ősszel, a sárguló levelek havában ez nem nagy szám, tucatjával gyűlnek alattam is a levelek, de ezt az egyet nem a szél hozta, nem ám, hanem kedves kétlábúak!

level1.jpg
Napkelet irányából hozták, a távoli kék hegyek felől, de még azon is túlról, ahol talán még kékebbek a hegyek, onnan, ahova a madár szeme sem lát el egyszerre. Nagyjából 4500 tölgyfahossznyi távolságból. (Természetesen légvonalban számítva.) Hogy mennyi egy tölgyfahossz? Amekkorára megnőhet egy egészséges, jól megtermett tölgyfa. Egyébként - ha nem tudtátok volna - a tölgyfahossz a legtermészetesebb hosszmértékegység ezen a bolygón. Éppen egymillió tölgyfahossz a Föld kerülete az Egyenlítő mentén.

A levelet tölgyek küldték. Vörös tölgyek és kocsánytalanok. Távoli, hegyvidéki rokonok. Azt írták, jól vannak, de készülnek a télre, én is készülődjek, mert hosszú, fagyos idő várható. Persze a tölgyek mindig ezt mondják, mindig a legrosszabbra készülnek. Azóta van ez így, mióta időtlen időkkel ezelőtt, az egyik jégkorszak végén kihalt a Quercus optimisticus, az utolsó optimista tölgy faj. 

Készüljünk hát a télre, de azért élvezzük az utolsó cirógató napsugarakat!
Szép napot, jó napozást mindenkinek!

level2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tolgyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr4712972951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása