Egy tölgyfa élete

Egy tölgyfa élete

Tanmese egy kolibriről

2014. augusztus 21. - Quercus Robur

“Every person who has ever achieved anything has been knocked down many times. But all of them picked themselves up and kept going, and that is what I have always tried to do.”

Wangari Maathai

 

Egy fantasztikus tanmesét találtam egy kenyai asszonytól, aki nem adta fel a céljait, akármilyen nehézséggel is kellett szembenéznie. Egy kolibri szorgalmával tette, amit a szíve diktált, és végül sikerrel járt. Az általa alapított Zöld Öv Mozgalom - mintegy 30 ezer nő segítségével - máig több mint 51 millió fát ültetett el. A 2004-ben Nobel-békedíjat kapott asszony itt meséli el a kolibri tanulságos történetét:

Magyarul:

"Folyamatosan ostoromolnak minket a problémák, amikkel szembesülünk, és néha teljesen elárasztanak bennünket.

A kolibri története erről a hatalmas erdőről szól, amit éppen felemészt a tűz. Az erdő állatai kiözönlenek és döbbenten nézik, ahogy az erdő ég. Kétségbesettnek és tehetetlennek érzik magukat. Kivéve ezt az apró kolibrit, aki azt mondja:

- Valamit márpedig tenni fogok a tűz ellen.

Úgyhogy leszáll a legközelebbi folyóhoz, felvesz egy vízcseppet és a tűzre dobja. Föl-le repül, amilyen gyorsan csak tud. Mindeközben a többi állat, sokkal nagyobb állatok, mint az elefánt, a hatalmas ormányával, aki sokkal több vizet tudna hozni, tehetetlenül állnak ott. És azt mondják a kolibrinek:

- Ugyan mit tehetnél? Túl apró vagy, ez a tűz pedig túl hatalmas. A szárnyaid és a csőröd is túl kicsik, így csak egy kis csepp vizet tudsz vinni.

Miközben próbálják elbátortalanítani, a kolibri ahelyett hogy az időt vesztegetné, azt mondja nekik:

- Megteszek mindent, ami tőlem telik.

Úgy gondolom mindannyian ezt kellene tennünk. Olyanná kéne válnunk, mint a kolibri. Lehet, hogy jelentéktelen vagyok, de az biztos, hogy nem akarok olyan lenni, mint azok az állatok, akik végignézik ahogyan a bolygót lehúzzák a WC-n. Olyan leszek, mint a kolibri. Megteszek mindent, ami tőlem telik."

(Fordítás forrása: http://wetiko.hu/2011/09/mint-a-kolibri)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tolgyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr766624571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása