Egy tölgyfa élete

Egy tölgyfa élete

Apáink útján

2012. május 09. - Quercus Robur

Ma érdekes élményben volt részem.
Egy erdei tornapálya útvonala vezet el mellettem, így gyakran találkozom kirándulókkal, sportolókkal. Általában megnéznek, néha szólnak pár szót hozzám, de aztán válaszra sem várva, mennek tovább. Ezúttal máshogy történt.

Egy futó jött rohanva, a modern emberi tudomány elektronikus csodáival felszerelkezve: pulzusmérős karórával, lépésszámlálóval és mp3 lejátszóval. Nem tudom, hogy a stopperóra, a pulzusmérő vagy egyszerűen csak a kifulladás hatására, de mindenesetre éppen nálam állt meg pihenni a "teremtés koronája". Lihegve támaszkodott a korlátomnak, s közben engem figyelt. A fülhallgatójából zene szólt:

"Kutatjuk honnan érkeztünk,
 Vizsgáljuk furcsán két kezünk.
 Ezer éven át megtanultuk már, mire jó a szív és a száj,
 De még nem tudjuk, még nem értjük, hová érkezünk."

Megborzongva bámult rám, mintha akkor értette volna meg először, hogy a köztünk fennálló nyilvánvaló különbségek ellenére mindketten ugyanannak a természetnek a részei vagyunk.

"Száz éves fák, történelem.
 Feldúlunk erdőt, földeket,
 Keresünk régmúlt éveket,
 Számoljuk az évgyűrűket."

Gondolatai a múltban jártak, az emberiség távoli múltjában, amikor az őseit stopperóra és pulzusmérő helyett még a kardfogú tigris motiválta.

"Apáink útján járunk még,
 őseink táncát járjuk rég.
 Új útnak hisszük a bűvös kört,
 És sokszor úgy élünk, mint ők."

Generációk hosszú sorát látta maga előtt, és közben már énekelte is a dalt, mint egy zenés vallomást, amely akár az emberiség ars poeticája lehetne.

A Homo sapiens, aki kiemelkedett a többi faj közül, és mára a földi élet egyik fő alakítójává vált. Aki városokba költözik, hogy minél jobban kivonhassa magát a természet hatásai alól. És aki futni jár az erdőbe, hogy néha mégis visszatérhessen oda, ahonnan elindult valamikor. Hogy átélhessen valamit abból, amit egykor az ősei éreztek. (Kardfogú nélkül.)

Véget ért a dal, és vele a varázslat is.
Emberünk szaladt tovább.
Vissza a városba.

A bejegyzés trackback címe:

https://tolgyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr924498547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása