Egy tölgyfa élete

Egy tölgyfa élete

Demetra

2020. szeptember 05. - Quercus Robur

aspromonte_taj_k.jpg

(Fotó: Gianluca Piovesan)

Most olvastam, hogy a dél-olasz Aspromontei Nemzeti Parkban megtalálták a világ legöregebb mérsékelt égövi tölgyfáját. Demetrának nevezték el a mezőgazdaság, a termékenység és az élet-halál ciklusának görög istennője után, a kora pedig 934 ± 65 év a szénizotópos kormeghatározás szerint. 

A tudósok öt nagyon öreg fát vizsgáltak meg a védett területen. A legnagyobbat, egy 195 cm átmérőjű óriást 570 ± 45 évesre mérték, míg a legkisebb, törött koronájú példány bizonyult a legöregebbnek. Egyúttal ez volt a legvékonyabb is az öt közül, mindössze 0,4 mm-es átlagos évgyűrű-szélességgel.

De nem is ez a legérdekesebb a történetben, hanem, hogy hol találták meg?
Egy viharokkal és aszályokkal sújtott, meredek, sziklás hegyoldal felső részén, 1000 méter feletti magasságban. Vagyis a hosszú élet titka nem az ideális környezet volt, hanem - éppen ellenkezőleg - annak a hiánya.

(Forrás: https://www.esa.org/blog/2020/08/31/oldest-radiocarbon-dated-temperate-hardwood-tree-in-the-world-discovered-at-aspromonte-national-park-southern-italy/ és https://www.sciencealert.com/radiocarbon-dating-reveals-the-oldest-temperate-hardwood-tree-in-the-world)

"– [...] Nincs abban valami, hogy veszélyesen kell élni?
– Sok igazság van benne – válaszolt az ellenőr. – A férfiak és a nők mellékveséjét időnként stimulálni kell.
– Micsoda? – kérdezte a Vadember értetlenül.
– A tökéletes egészség egyik alapfeltétele. Ezért tettük kötelezővé az ESZP-kezelést.
– ESZP?
– Erős Szenvedélyek Pótszere. Havonta egyszer szabály szerint. Az egész szervezetet átitatjuk adrenalinnal. Ez a félelem és düh tökéletes fiziológiai megfelelője. Mindazzal a tónusos hatással, amellyel Othello megölte Desdemonát, csakhogy a kínos következmények nélkül.
– De nekem tetszenek a kínos következmények.
– Nekünk nem – mondta az ellenőr. – Mi jobban szeretjük a dolgokat kényelmesen végezni.
– De én nem akarok kényelmet. Én Istent akarom, én költészetet akarok, és igazi veszélyt akarok, és szabadságot akarok, én jóságot akarok, én bűnt akarok.
– Valójában ön azt követeli, hogy joga legyen a boldogtalansághoz – mondta Mustapha Mond.
– Rendben van hát – szólt a Vadember kihívóan –, követelem a jogot ahhoz, hogy boldogtalan lehessek."

(Aldous Huxley: Szép új világ)

süti beállítások módosítása