Egy tölgyfa élete

Egy tölgyfa élete

Az élet vize

2012. április 28. - Quercus Robur

Amikor azt gondoltam, hogy a védőkorlát meg a félárnyékos erdei környezet megoldja minden gondomat, tévedtem. Vannak még fontosabb dolgok is. Például a víz. Nekem most ez a legfontosabb, erre van a legnagyobb szükségem.

Néha a legegyszerűbb dologok (amikre éppen legkevésbé gondolnánk) a legfontosabbak. A víz az élet alapja. És most nem általában beszélek, hanem konkrétan, magamról. Szó szerint a vízen múlik a túlélésem. Ha lesz víz, élek, ha nem, kiszáradok. Ezért jutott eszembe a címbe írt szókapcsolat. A víz nekem most valóban az "élet vize".

 

Vízzel veszem fel a talajból az ásványi anyagokat, vízben oldva juttatom el a levelekhez, és végül vízzel szállítom a megtermelt szerves anyagot is szerte a testemben, hogy növekedni tudjak. Egész testfelépítésem a víz szállítását szolgálja. Nézzétek csak meg egy levelem erezetét:

Főér, mellékerek és harmadrendű erek szabályos hálózata. A legkifinomultabb "logisztikai rendszer" gondoskodik a nyersanyagok és késztermékek folyamatos szállításáról. Egy igazi remekmű. Egyetlen gyengesége van: víz nélkül nem működik.

 

Sajnos mióta kiültettek, csak egyszer esett az eső. Mostanában meglehetősen rossz az időjárás: Szikrázó napsütés, felhőtlen égbolt, és még a szél is fújdogál. Borzasztó...

Még szerencse, hogy az eddigi gondviselőm nem feledkezett meg rólam, kétszer is meglátogatott, és ami a legfontosabb: vizet is hozott magával.

 

süti beállítások módosítása