Egy tölgyfa élete

Apokalipszis

2017. június 30. - Quercus Robur

A sűrű, szürke füst teljesen beborította az eget. Nyomasztó, baljós sötétség nehezedett a tájra. Szinte vibrált a levegő a feszültségtől. Mindenki ösztönösen érezte, valahol legbelül, a halálos fenyegetést.

apokalipszis.jpg

Csupán néhány kilométernyire tőlük megállíthatatlanul tombolt a pokoli tűzvihar. A szél vadul kavarta az egyre forróbb levegőt, magasba kapta és messzire röpítette az izzó pernyét.

tuz.jpg

A fenyőfák recsegve-ropogva égtek, gyantás törzsük hangos csattanással hasadt fel, mikor a forróság okozta feszültség elviselhetetlenné vált bennük. Az avar és a kiszáradófélben lévő lágyszárúak, pillanatok alatt váltak füstté és hamuvá.

pokol.jpg

Minden, aminek lába vagy szárnya volt, fejvesztve menekült. Akinek kerekei voltak, úgyszintén. A fojtogató füst, a perzselő forróság mindent beborított. Sokaknak nem volt menekvés, aratott a halál...

auto.jpg

Másnap néma volt a hajnal. Madárcsicsergés helyett csak csend, keserű, füstszagú, fülsiketítő csend honolt a természetellenesen szürkébe öltözött vidéken...

utana.jpg

https://www.theguardian.com/world/2017/jun/22/portugal-forest-fires-under-control
https://www.theguardian.com/world/gallery/2017/jun/18/portugal-wildfires-in-pictures

Farontók

faronto_k.jpg

Itt laknak a közelemben. Szürke lóhangya (Camponotus vagus) a hivatalos nevük, de sokan egyszerűen csak farontó hangyáknak nevezik őket. Szerencsére csak az elhalt, korhadófélben lévő fát rágják, így nincs félnivalóm.

Szép kis jószágok egyébként, és saját magukat nem is farontóknak tartják, hanem inkább lakberendezőknek. Az angolok "carpenter ant" ("ácshangya" vagy "asztaloshangya") névvel illetik ezt a nemzetséget, mert állandóan fúrnak-faragnak, és termelik a forgácsot.

Így néz ki a lakásuk felülről:

elohely_k.jpg

Van bennük valami elvont, művészi szépérzék, igaz?

Rendszerint nem lehet ennyire közvetlenül bepillantani hozzájuk, mert inkább árnyékban, a látható felszín alatt dolgoznak. Most is csak azért bámészkodhatok be a felső emeleti nappalijukba, mert egy másik farontó is munkába látott náluk.

Egy kétlábú.

kuka_k.jpg