Egy tölgyfa élete

Egy tölgyfa élete

Növekedési taktika

2016. június 30. - Quercus Robur

Sokan azt hiszik, a növekedéshez nem kell sok ész. Óriási tévedés!
Persze van, aki ész nélkül csinálja, de azok nem sokra mennek. Nézzétek csak meg a lágyszárúakat! Minden tavasszal nekilódulnak, mint az őrültek, aztán mi lesz belőlük novemberre? (Igaz, az egynyári életkilátás nem túl jó alap az előrelátó tervezésre.)

A fák viszont, különösen a magasra növő, egymással versengő erdei fajok, évmilliók óta csiszolgatják a növekedés tudományát. A tölgyek növekedési stratégiájáról már írtam tavaly novemberben, de van a dolognak egy rövidebb időtávú oldala is. Nem mindegy ugyanis, hogy egy éven belül hogyan osztjuk be az erőnket.

Ha valaki túl gyorsan növekszik, előfordulhat, hogy pórul jár a nyári aszállyal, hiszen a frissen létrehozott zsenge levelek és fiatal, zöld hajtások nagy mennyiségű vizet párologtatnak. Így egy kéthónapos szárazság akár végzetes is lehet a telhetetlen faegyedeknek, de mindenképpen az új levelek (sőt akár a hajtások) elvesztéséhez vezet. Persze a túlzott óvatosság sem célravezető, mert azzal legfeljebb egy bonsai-kertészetben lehet életben maradni...   :-)

Itt jön a képbe a tölgyek egyik erőssége, a szakaszos növekedés. Tavasszal óvatosabban kezdünk, egy viszonylag rövidebb hajtással, aminek az elfásítására, leveleinek megerősítésére még aszály esetén is jó esélyünk lesz. Ekkor várunk egy keveset, és felmérjük, milyen az aktuális időjárás. Ha már sivatagi szárazság van, akkor nem erőltetjük a további növekedést, túlélésre rendezkedünk be. Ha viszont megállíthatatlan monszunesők áztatják a talajt, akkor - mire várnánk? - gyorsan másodhajtásokat fejlesztünk. János-napi hajtásnak is nevezik ezeket a naptár alapján, de azt már kevesebben tudják, hogy a "János" név a tölgyek etimológiai szótára szerint azt jelenti: "a másodhajtás indításának ideje".

naptar6.jpg

Ha még nyár végén is nagyon kedvező az időjárás, akár egy harmadik hajtást is indítunk, de ez már nagy ritkaság. Ez utóbbit már nem az aszály, inkább a fagy veszélyezteti, amennyiben nem tud időben elfásodni. Mindenesetre a szakaszos növekedési taktika fő előnye, hogy az adott helyzethez igazodva minimalizálja a kockázatot, (hiszen az elfásodott hajtásrészek már biztosítottak), miközben lehetőséget ad arra, hogy kedvező években rendkívüli növekedéssel törjünk a magasba.

Íme az egyik idei (eddigi) másodhajtásom:

p6290486_janos-nap2_k.jpg

süti beállítások módosítása