Egy tölgyfa élete

Egy tölgyfa élete

EvolutiON

Bepillantás a természet működési mechanizmusába

2017. október 22. - Quercus Robur

Érdekeset olvastam a gólyákról. Az áttelelő gólyákról - merthogy ilyen is van már. Elsőre talán kacsának tűnhet...

kacsa_k.jpg

...(mármint a hír tűnhet kacsának, nem az áttelelő gólya), ha pedig mégsem az, akkor talán csak néhány "elmebeteg" példányról lehet szó, melyek az állatvilág Darwin-díjasaiként így radírozzák ki selejtes génjeiket a faj közös génállományából... Így volna?

Nem egészen. A gólyák vonulása nem kőbe vésett, megmásíthatatlan törvény, hanem észszerű reakció a környezet által kínált feltételekre. A globális felmelegedéssel viszont lassanként megváltoznak a keretfeltételek. Előbb-utóbb lehetővé válik a gólyák számára, hogy - némi nélkülözés árán - helyben átvészeljék a téli időszakot. De miért akarnának fázva, éhezve itthon áttelelni, mikor a jó meleg Afrikában dúskálhatnának a táplálékban?

golya_k.jpg

A válasz a költözés "költségeiben" rejlik. A sok ezer kilométeres utat megtenni erőt próbáló feladat, melynek szintén része a nélkülözés és az életveszély. A választás tehát nem biztos és bizonytalan között, hanem egyfajta kockázat és másfajta kockázat között történik. A pontos százalékokat senki nem ismeri, de a "bevállalósabbak" már próbálkoznak. Úgy is mondhatnánk, a faj rajtuk teszteli, hogy érdemes-e már stratégiát váltani? A szemünk előtt zajlik az evolúciós alkalmazkodás egyik legizgalmasabb kísérlete.

(Forrás: http://index.hu/tudomany/til/2017/10/18/miert_nem_maradnak_afrikaban_a_golyak/)

Ilyen még nem volt...

Levelet kaptam!

Persze ilyenkor ősszel, a sárguló levelek havában ez nem nagy szám, tucatjával gyűlnek alattam is a levelek, de ezt az egyet nem a szél hozta, nem ám, hanem kedves kétlábúak!

level1.jpg
Napkelet irányából hozták, a távoli kék hegyek felől, de még azon is túlról, ahol talán még kékebbek a hegyek, onnan, ahova a madár szeme sem lát el egyszerre. Nagyjából 4500 tölgyfahossznyi távolságból. (Természetesen légvonalban számítva.) Hogy mennyi egy tölgyfahossz? Amekkorára megnőhet egy egészséges, jól megtermett tölgyfa. Egyébként - ha nem tudtátok volna - a tölgyfahossz a legtermészetesebb hosszmértékegység ezen a bolygón. Éppen egymillió tölgyfahossz a Föld kerülete az Egyenlítő mentén.

A levelet tölgyek küldték. Vörös tölgyek és kocsánytalanok. Távoli, hegyvidéki rokonok. Azt írták, jól vannak, de készülnek a télre, én is készülődjek, mert hosszú, fagyos idő várható. Persze a tölgyek mindig ezt mondják, mindig a legrosszabbra készülnek. Azóta van ez így, mióta időtlen időkkel ezelőtt, az egyik jégkorszak végén kihalt a Quercus optimisticus, az utolsó optimista tölgy faj. 

Készüljünk hát a télre, de azért élvezzük az utolsó cirógató napsugarakat!
Szép napot, jó napozást mindenkinek!

level2.jpg

süti beállítások módosítása